Bitcoin -sijoittaminen

Paljon viime aikoina julksuuttakin saanut Bitcoin-kryptovaluutta ja siihen sijoittaminen on nostanut keskustelua. Toisin, kuten monet luulevat, Bitcoin ei ole minkään valtakunnan Ponzi-huijaus, kuten Onecoin esimerkiksi, vaan Bitcoin perustuu älykkääseen lohkoketjuteknologiaan, jonka tunnetuin sovellus Bitcoin Shimomuran paperin jälkeen on ollut. Itse IT-ammattilaisena ja netissä vuodesta 1997 yöt ja päviät viettäneenä näkisin tulevaisuuden lohkoketjuteknologian sovelluksina myös erinäiset verkon tunnistautumisjärjestelmät, omaisuuden- ja identiteetinhallinta -järjestelmät mm.

Vanhan liiton pankkihenkilöt varoittavat Bitcoiniin sijoittamisesta, koska ei ole mitään takeita sen vakaudesta, eikä siinä ole mitään turhaa keskuspankkijärjestelmää takana, vaan siirrot ovat puhtaasti kahden henkilön keskinäisen sopimuksen varassa. Lisäksi kaikki Bitcoin-transaktiot ovat julkisia. Tästä vanhan koulukunnan ekonomit ja pankkihenkilöistä esimerkkinä käy Suomen Pankin johtaja Erkki Liikanen, joka vastasi taannoin Ylen Ykkösaamussa, kun Jari Korkki kysyi kryptovaluutoista seuraavasti: ”Kryptovaluutta ei ole mitään oikeaa rahaa”. Mutta niin kauan, kun se käy hyödykkeiden välisen kaupan vaihdon välineenä, ja niin kauan, kun ihmiset käyttävät ja hyväksyvät sen, sillä on mielestäni ihan käypän valuutan arvo.

Itse ostin parilla kympillä kokeeksi Bitcoinia, ja pistin sen säilytykseen Prasos Oy:n ylläpitämään suomalaiseen Coinmotion -säilytyspalveluun. Yritys lupaa turvallisuuden takaamisesksi säilyttää valuuttaa koneilla, jotka eivät ole kytketty verkkoon, joten ainakaan verkon läpi ei pääse kukaan hakkeri varastamaan säilytettyjä coineja.

Coinmotion -säilytystilille voi sijoittaa kotimaisten verkkopankkien kautta, ja arvo, jolla saa Bitcoineja, määräytyy päivän kurssin mukaan. Joidenkin arvioiden mukaan pahin lasku on jo takana, ja nousua olisi luvassa, ja joidenkin arvioiden mukaan yhden BTC:n arvo olisi kymmenen vuoden päästä 200 000$.

Coinmotion-säilytyspalvelua voi suositella kaverille, jolloin molemmat tienaavat vähän Bitcoineja sen jälkeen, kun  tietyt osto, -ja myyntirajat täyttyvät. Jaoin linkin Facebookissa, ja jotkut mainostavat linkkiä myös WordPress-blogissaan wordpress.com -palvelussa. Voin lämpimästi suositella Coinmotion -säilytystiliä, mikäli on aikeissa sijoittaa Bitcoiniin. Se toimii Suomen lakien mukaan, ja Prasos Oy:n asiakastuki on oman kokemukseni mukaan asiantunteva ja ystävällinen. Sama firma ylläpitää Bittimaatti -verkostoa Suomessa.

Bitcoin-myyntivoittojen ilmoittaminen verottajalle on jollain tapaa niin uusi asia, että liikutaan aika harmaalla alueella, toisin kuin esimerkiksi perinteiset osakkeista saadut myyntivoitot tai esimerkiksi pääomatulot, joita saadaan esimerkiksi osinkoina. En ole aivan varma, onko verohallinnolla tätä kirjoittaessa (28.4.2018) mitään valvontajärjestelmää olemassa, mutta mikäli ei ole, niin ainakaan toistaiseksi periaatteessa ei ole pakko ilmoittaa verottajalla voittotuloja, vaikkakin verohallinnon mielestä pitäisi nekin ilmoittaa. Mutta jos valvonta puuttuu, niin osa varmaan ilmoittaa, ja osa jättää ilmoittamatta. Varmaan lainsäädäntö muuttuu jossain vaiheessa, että pitää tosiaan ilmoittaa verohallinnolle coineista saadut myyntivoitot.

Suosittelulinkkini Coinmotion -säilytyspalveluun. (Mainos)

Coinmotion – suomalainen Bitcoin -säilytyspalvelu, jonka omistaa Prasos Oy.

Oman suosittelulinkin saa jokainen, joka on rekisteröitynyt kyseiseen palveluun.

Lopuksi vielä vitsi, jonka kerroin vähän flänäpäissäni eräässä kuppilassa keskusteltuamme kryptovaluutoista.

Bitcoin-vitsi

Miksi Uotin veljekset eivät pidä Bitcoinista tai kryptovaluutasta? Siksi, koska se ei ole tekemisissä minkään valtakunnan keskuspankkijärjestelmän kanssa.

Henkilökohtainen Bitcoin-lompakko

Itse avasin ensimmäiseksi Bitcoin-lompakokseni Prasos Oy:n asiakastuen lämpimällä suosituksella Andrroid-puhelimeeni Eletrum-lompakon. Electrum -lompakossa voi Bitcoinin lisäksi säilyttää käsittääkseni Lifecoin -kryptoa. Lompakon saa Windowsille, Linuxiin, Macinthosiin, ja vieläpä Androidille. Jotkut asentavat Electrum-lompakon turvallisuussyistä USB-muistitikulle, jolloin ei ole riskiä, että tiedot päätyisivät jossain vaiheessa ainakaan tietokoneelta vääriin käsiin, kun koneen vaihtaa tai sille tapahtuu jotain.

(Suora osoite) https://electrum.org/