Referenssi: Artikkelini Tietokone-blogissani koskien Kertoma-ohjelman .C -koodin kääntöä Linux-ympäristössä.

Nimimerkki ”Masa” kommentoi tuota blogi-arttikeliani, ja hän piti artikkelista. Vaikka Suomi24-foorumilla onkin vääntö käynnissä, joka kävi vähän aikaa sitten aika kuumana aloittamassani ketjussa rekursiivisen ratkaisun tarpeellisuudesta, niin tämä artikkeli-lisäys tuohon blogi-artikkeliini liittyen on omiaan, ja hyvät ”jatkot”.

Olen aiemminkin todennut, että Linux on hiton hyvä Unix-klooni, enkä tarkoita ainoastaan Kali Linuxia, jota käytetään valoisan puolen teollisuudessa penetraatiotestauksessa, ja kääntöpuolella kuun pimeän puolen kaverit käyttää sitä omissa toimissaan jopa verrattain tehokkaasti.

Linuxissahan pystyy kaiken tekemään komento-päätteeltä, ja siinä on sen voima ja alkuperä myös: On hyvä muistaa, että graafiset työpöytä-ympäristöt ovat kehittyneet vasta paljon vuoden 1990-vuoden jälkeen, jolloin Helsingin yliopiston Tietojenkäsittelijä-opiskelija Linus Torvalds esiintyi väitöstilaisuudessaan Linux-järjestelmänsä kanssa.

Linux-ohjelmat ovat jaossa vapaan lähdekoodin -lisensseillä, joten jos lataa ohjelman netistä lähdekoodi-muodossa, täytyy osata myös kääntää se itse. Tämä siis siinä tapauksessa, että ei käytä esim. sudo apt-get install ohjelma, koska kaikkia etenkään vielä keskeneräisiä ohjelmia ei ole valmiissa ohjelma-repositoryissa tarjolla, ainakaan virallisissa.

Seuraavassa lyhyt esimerkki, miten päätteeltä saa avoimen C-kielisen lähdekoodin ohjelman käännetyksi ajettavaksi ohjelmaksi.

Tiedosto-esimerkki ”Kertoma.c”, jota seuraavassa esimerkissä käytetään, saa ladattua jakamastani Dropbox-kansiosta suoraan tämän linkin kautta.

Kertoma.c:n kääntö ja ajo Linux-ympäristössä

1. gcc Kertoma.c (Luo kertoma.o -tiedoston)

2. make Kertoma

3. Mikäli ei ole vielä ajettava tiedosto,

sudo chmod +x Kertoma

4. ./Kertoma [parametrit];

#Bash-Shell Script

Aikani kuluksi loin Bash-Shell-Scriptin ”compileC”, johon annetaan parametrina .c -lähdekooditiedosto, joka halutaan kääntää ajettavaan muotoon.

Pistin Scriptin lähdekoodin jakoon samaan Dropbox-kansioon, kuin demonstraationa toimiva Kertoman -laskentaohjelmanikin.

.sh-skriptin ennen ajoa pitää käyttää komentoa

sudo chmod +x compileC.sh;