Chihuahua-rodun juuret juontaa 1800-luvun Meksikoon, jossa sen alkuperäisenä käyttötarkoituksena on pidetty lähinnä seurakoiran tai rottakoiran roolia. Nykyisin se on vakiinnuttanut paikkansa lähinnä seurakoirana, eikä ihme, sillä sen pienikokoisuus ja hellyttävän ja mielekkään oloinen ulkomuoto ja kasvonpiirteet takaavat sen, että en ihmettele lainkaan, miksi ihmisten on helppo ihastua juuri Chiuahua-koiraan.

Chihuahua-koiria on olemassa pitkäkarvaisia, sekä lyhytkarvaisia koiria. Suomessa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopussa oli rekisteröitynä ominaisuuksiltaan pitkäkarvaisia Chihuahua-koira-otuksia arviolta noin 43% kaikista rotutovereista ja loput olikin sitten pitkäkarvaisia, eli Suomessa pitkäkarvainen Chihuahua on jonkin verran suositumpi.

Tutkimusten mukaan ihmiset ihastuvat helposti suurisilmäisiin pieniin eläimiin, ja helposti eläimiin, joilla on jokin erityispiirre ulkomuodossa. Chihuahua-koiralla on isot korvat ja isot silmät. Chihuahua on on itsevarma koirarotu,
joka on hyvin hoidettuna ihmisrakas ja eloisa.

Chihuahua-koirarodulla on omat rotukohtaiset sairausriskinsä, ja niitä tulee lisää iän myötä. Lisäksi pennut ovat emoon nähden suurikokoisia, jolloin usein joudutaan turvautumaan keisarileikkaukseen.

Suositukseni perheen lemmikkikoiraksi Chihuahua sopii seuralaiseksi hyvin, mikäli on valmis ottamaan ensin selvää koiran taustasta ja terveystilanteesta, jotta jatkossa ja vuosien saatossa säästyisi kalliilta
eläinlääkärikustannuksilta.

ChihuhahuaChihuahualla on isot silmät ja korvat.