Mopsin alkuperäis- tai oikeastaan alkuajankohta sijoittuu jo ennen ajanlaskun alkua olevalle ajalle. mopsi on alun perin seurakoirana pidetty koirarotu, joka on kotoisin kauko-idästä. Tarkemmin sanoen mopsi on kotoisin Kiinasta. Sen FCI-luokitus on sama, mitä chihuahualla ja villakoiralla.

Mopsin käyttötarkoitus ei ole muuttunut alkuperäisestä miksikään, vaan sitä pidetään yhä nykyisin seurakoiran roolissa. Suomessa on rekisteröity arviolta noin 7000 mopsia. Monet ihastuvat mopsin pienikokoisuuteen, mutta se on myös tukeva ja vankkarakenteinen. Vanttera, voimakas ja pyöreähkö ruumiinrakenne on omiaan lisäämään mopsin viehättävyyttä. Myös isot silmät vaikuttavat siihen joillain ihmisillä, että siihen ihastutaan helposti.

Tavallisesti seurakoira mopsin väri on musta, mutta Suomessa rekisteröinnissä käytetään kahta väriä: Ne ovat vaalea ja musta.

Iloisen ja ystävällisen luonteenpiirteensä ansiosta mopsia voi suositella nimenomaan lemmikkikoiraksi seuralaiseksi, mutta se osaa pitää myös puolensa ja se tuntee oman arvonsa. Siksi sitä kannattaa huoltaa, hoitaa ja kasvattaa sille sopivalla arvokkuudella. Erityisesti lapsiperheisiin mopsi soveltuu vallan mainosti, sillä se tulee lasten kanssa toimeen hyvin, erityisesti jos se saa paljon huomiota osakseen. Toisaalta mopsi vaatii ehkä jopa enemmän liikuntaa, mitä muut seurakoira-rodut. Siksi mopsi ei välttämättä ole laiskemman ihmisen valinMitä mopsin terveyteen tulee, sille on ominaista sairastua vastaaviin sairauksiin, mitä muillakin kääpiökoirilla on. Lisäksi mopsi on altis saamaan lämpöhalvauksen tai se kykenee vilustumaan helposti. Juuri vilustumisen estämiseksi se tulisikin kuivattaa aina kastumisen jälkeen hyvin. Mopsilla on tylppä kuono, joka ei suojaa silmiä, joten silmät voivat vaurioitua tavallista herkemmin.

 

Mopsi

Mopsin tylppä kuono ei suojaa silmiä,  josta johtuen silmät ovatkin alttiita vioille.