Villakoira kuuluu luokituksessa samaan ryhmään Chiuahuan kanssa. Villakoiran kenties tunnetumpi ja yleisempi nimitys puhekielessä on tavallisesti nk. ”puudeli”. Villakoira on lähtöisin Euroopasta. Villakoiran juuret on tarkemmin ottaen Ranskassa, jossa sitä on pidetty lähinnä metsästäjän apurina metsästäessa lintuja, mutta se on vakiinnuttanut Chiuahuan tavoin paikkansa nimenomaan ihmisen seurakoirana, mutta nykyisin myös Suomessa villakoiraa käytetään jonkin verran myös metsästys-aktiviteetissa. Se, että ihminen haluaa pitää villakoiraa nimenomaan seuralaisena, on helppo ymmärtää puudelin veikeästä ulkoasusta: Onhan puudelilla hyvin karvainen turkki, ja se on villainen. Metsästyskäyttöön villakoiran käyttö yhä nykyisin on ymmärrätteväissä koiran historiallisen käytön tuntien.

Jaottelu erityyppisiin villakoiriin tapahtuu niiden säkäkorkeuden perusteella. Kokomuunnoksia on neljä kappaletta. Maailmalla ainakin Yhdysvalloissa, Irlannissa ja Englannissa vllakoirista ei tunnusteta, kuin kolme ryhmää.

Se, että villakoira on karvainen, se tunnetaan myös hyvin älykkäänä koirana. Kuitenkin, jos on kiinnostunut koiran kouluttamisesta, villakoira ei ehkä sovellu aivan ensimmäiseksi koirahankinnaksi, koska sitä ei tunnetusti pidetä helpoimmin koulutettavissa olevana rotuna. On jopa kerrottu, että se oppisi jopa manipuloimaan kouluttajaansa haluamallaan tavalla ja näin ollen voisi käyttää omiin tarkoitusperiinsä omaa kekseliäisyyttään.

Toisalta villakoira, eli nk. Puudeli on hyvin leikkisä ja miellyttämisenhaluinen. Jos etsii kiinteää suhdetta koiraan, puudeli kiintyy ihmiseen hyvin, ja se kykenee olemaan hyvin seurallinen mikäli se ei koe eroahdistusta.

Villakoiralla esiintyy verrattain vähän sairauksia, mutta toki on hyvä tarkistuttaa koiran taustat ennen sen ottamista, jotta eläinlääkärikustannuksilta säästyttäisiin jatkossa.

Runsaasta karvoituksesta johtuen villakoiraa tulee trimmata. Sen karvat ajellaan lyhyeksi valta-osin, mutta tiettyihin paikkoihin jätetään pidempää karvaa. Leikkaustyyli on perua metsästäjien tavasta ajaa karvat, jotta koira voisi uida sulavammin noutaessaan metsästettyjä lintuja.

villakoira

Kuva – Leikkisää ja älykkäänä pidettyä villakoiraa käytetään myös jonkin verran metsästykseen myös Suomessa.