Peruskoulutus ja historia vuoteen 2019 kesäkuuhun asti

Olen vuoden 2002 ylioppilas Liedon Lukiosta. Vaikka suoritin ylä-asteeni Turun Suomalaisessa Yhteiskoulussa, jo lapsena alkaneen PC-harrastuksen tiimoilta hain Kupittaan IT-painotteiseen lukioon. Olen suuresta ikäryhmästä, ja teknologiabuumi oli kuumimmillaan haun aikana, enkä päässyt sinne 8:n keskiarvolla. Niinpä päädyin Liedon maalaispitäjän lukioon, joka on Turun rajanaapuri.

Selvitin lukion keskinkertaisilla papereilla, kirjoitin reaalissa humaanit aineet historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opiskelin hetken aikaa kasvatustieteitä ennen sivarin alkua. Hainkin pariin otteeseen opettajakorkeakoululaitokselle Turkuun ja Raumalle, mutta en päässyt yhteishaussa sisään. Lukiossa oli huono opinto-ohjaus, joka ei juuri avannut informaatiota lukion jälkeisistä avoimen väyllistä yliopistoon tai muutoinkaan.

Lopulta päädyin 2014 Turun AMK:hn Liiketalouden ja Hallinon tradenomi-tutkintoa suorittamaan tietojenkäsittelyssä, ja avausvuotenani tein päälle 100 opintopistettä, ja valmistuin hitusen etuajassa 3,5 vuotta kestävästä tutkinnosta noin 3 vuodessa helmikuussa 2017.

Tulevaisuuden näkymät

Ensimmäinen opinnäytetyö kului harjotellessa sitä, miten opinnäytetyötä tehdään. Siitä ei tullut niinkään mikään ajaton klassikko, vaan keskinkertainen aikansa lapsi, ja kiinnostaisi vielä vähintään yksi opinnäytetyötutkielma tehdä ja kirjoittaa. Tavoitteeni on ylempi korkeakoulututkinto.

Hain yhteishaussa vuoden 2019 alussa Turun Kauppakorkeakouluun Työinformatiikan Maisteri-tutkintoon ihan kelpo AMK-todistuksellani. Turku School of Economicsisita voi valmistua kahdessa vuodessa Filosofian Maisteriksi Työinformatiikan saralla, joka lukeutuu Tietojärjestelmätieteiden hallinto-alaan. Oppinaineen nettisivujen mukaan lähestymistapa ei ole niinkään tekninen, vaan ihmisläheinen ja kokonaisvaltainen, mikä sopii psyykkeelleni paremmin, kuin puhdas tekniikka-orientoitunut opiskelu.

Työinformatiikan oppiaineessa voi erikoistua tietohallintojohtamiseen ja tietoturvaan, jotka nyt vaikuttaisi mielenkiintoisimmilta vaihtoehdoilta, jos pääsen sisään.

YAMK-Tradenomi-tutkinto on yksi väylä kanssa, mutta sinne vaaditaan 3 vuoden työkokemus, jotta olisi hakukelpoinen. MBA-tutkinto antaisi myös valmiudet tieteellisiin jatko-opintoihin ja olisi verrattavissa yliopiston maisteritutkintoon.

Tavoitteeni olisi suorittaa ylempi korkeakoulututkinto 3-4 todistuskeskiarvolla, ja tehdä kunnollinen opinnäytetyö, jotta hakukelpoisuus olisi kunnossa tieteellisiin jatko-opintoihin. Kuten kirjoitin Uusi Suomi-blogissani, että olen niin pitkän matkan käynyt kasvatustieteistä IT-tradenomiksi, ja jos saisin mahdollisuuden suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon (FM tai MBA), valehtelisin, jos väittäisin muuta, että tavoitteeni ei olisi punavihreä taloustohtori-väitös elämänmittaisena milestonena. Mutta en ajattele sitä nyt toistaiseksi.