Quake on 1996 ID Softwaren julkaisema aidosti ensimmäinen 3-ulotteinen First Person Shooter -räisinkitäpeli ja sen edeltäjä on Doom -pelisarja. Quake oli myös ensimmäinen verkkomoninpelin sisältävä FPS-peli, ja itsekin aloitin pelaamaan hitaalla modeemiyhteydellä peliä QuakeWorld -laajennus-ohjelman julkaisun jälkeen.

Olin aktiivinen fraggaaja palvelimilla 1997-1999 lähinnä Suomessa sijaitsevilla palvelimilla. Käytin nimimerkkiä ”Zeus”, ja perustin yhdessä TSYK-aikaisen ylä-aste-aikaisen kaverini Paulin (aka. Lazarus) kanssa yhteisen klaanin ”Fragging Assholes”. Modifioimme peli-nimimerkkimme, että nimemme lopussa näkyi -FA- -tunnus ja käytimme punaista peliasua.

Jaoin yhdessä Paulin kanssa muutoinkin tietokoneharrastukseni noihin aikoihin. Nykyisin kaverini on kasvatustieteen maisteri, ja työskentelee opettajana leipätöikseen ja on lopettanut mitä ilmeisemmin Quaken pelaamiseen ja hän on jo naimisissa.

1997-1999 aikoihin, kun olin aktiivi-fraggaaja seurasin myös Quake Done Quick -projektia lähes päivittäin vieraillen projektin nettisivuilla uuden materiaalin toivossa. QDQ-videoita on nyttemmin julkaistu myös Youtubessa, ja QDQ-projektin nettisivut sijaitsivat Planetquaken palvelimella osoitteessa http://www.planetquake.com/qdq

Perustin tänne kotisivulleni tämän Quake-osion, koska tällä pelillä oli erityinen vaikutus teini-vuosinani tietokoneen parissa viettämääni aikaan, ja siitä kertyneisiin muistoihin.

Olen viime aikoina etsinyt aktiivisia Quake 1 -pelipalvelimia verkosta, mutta pelaajat eivät ole enää kovinkaan aktiivisia ainakaan Suomessa. Olen julkaissut muistelun tueksi kaksi Quake 1 -aiheista Youtube-videota, jonka toisen upotan tälle sivulle. (Tämän kappaleen alla)

Yksinpelissä viholliset olivat ensimmäistä kertaa aidosti 3-ulotteisia FPS-pelien historiassa

Siirryin Quake 1:n jälkeen Quake 2-yksinpeliin, ja Half-Life tuli seuraavaksi. Half -Life -MODia Counter Strikea en ole juuri pelannut.

Hauskaa on se, että valta-osa ylä-asteaikaisista luokkatovereistani, jotka kaikki olivat poikia, harrastivat jotain liikuntaa, ja nauroivat Quake-peliharrastustani. Täytyy muistaa, että olimme edellä aikaamme Paulin kanssa Quake-ja tietoliikennetekniikkaharrastajina, koska nykyisinhän E-sport, E-urheilu on jopa vedonlyöntikohteena ja lajissa liikkuu isot rahat, mutta 1997- vuonna koko termiä ei tunnettu, saati sitä oltaisi varmaan siihen aikaan tunnustettu validiksi urheilumuodoksi tai -lajiksi.

Sama, kuin musiikin numeroni laski ala-asteen päästötodistuksessa 8:kkoon, kun vein kouluun kuunneltavaksi Sepulturan Roots bloody Roots -C-kasetin. Vanhakantainen uskonnon ja musiikin yhdistelmäopettaja takavarikoi kyseisen kasetin minulta epäillen, että harjoitan jotain pimeitä rituaaleja kasetin sisältämän musiikin innoittamana. Olen pohtinut myöhemmin, että jos sama olisi tapahutnut edes 10 vuotta myöhemmin, todennäköisesti musiikin numeroni olisi noussut kymppiin (10), mitä se sitten myöhemmin toki tekikin.